Jan van Eyck and the Northern Renaissance in Bruges: New Interdisciplinary Research


De vijftiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst, en Brugge als een van de belangrijkste centra, zijn lange tijd klassieke onderzoeksonderwerpen in de kunstgeschiedenis geweest. Dit wordt belichaamd door de studie van Jan van Eyck en zijn oeuvre, die heeft geresulteerd in een omvangrijk oeuvre van belangrijke (kunst)historici. De afgelopen jaren zijn sociaalhistorici nieuw onderzoek naar de archiefbronnen begonnen, terwijl archeologen zich in deze periode ook steeds meer gaan verdiepen in de relatie tussen schilderkunst en materiële cultuur.

Het doel van deze workshop is om stimulerend nieuw en lopend onderzoek naar Jan van Eyck en Noord-Renaissance Brugge te presenteren binnen de context van de bredere Bourgondische Lage Landen, in een interdisciplinair gesprek tussen vooraanstaande wetenschappers op het gebied van kunstgeschiedenis, sociaal-economische en politieke geschiedenis en archeologie.

Tentoonstelling in Cluny


KUNSTEN IN FRANKRIJK IN DE TIJD VAN KAREL VII (1422-1461).
Onder het bewind van Karel VII beleefde de kunst een buitengewone wedergeboorte. De tentoonstelling ‘Kunst in Frankrijk in de tijd van Karel VII (1422-1461) ”, gepresenteerd in het Musée de Cluny – Musée Nationaal van de Middeleeuwen van 12 maart tot 16 juni 2024 belicht dit cruciale moment in de kunstgeschiedenis.
Van 12 maart tot 16 juni 2024.

Barthélémy blijft in Frankrijk toonaangevend in de belangstelling staan. Het wordt hoog tijd dat ik hem ook hier in zijn vermoedelijke heimat de aandacht geef die hij verdient.

Trouwens het borduurwerkje nr. 15 wordt toegeschreven aan zijn schoonvader Pierre du Billant, in het Nederlands Peter van Bijlandt (familienaam nog terug te vinden in o.m. de Selfkant), die getrouwd was met de weduwe Ydria Exters. De familie Exters is in Maaseik documenteerbaar (Jos Henckens, historicus).

Replica’s van gebroeders Van Eyck sieren Minderbroedersklooster in Maaseik
HBVL, Mark Dreesen, vrijdag 26 januari 2024

In het Minderbroedersklooster in de Boomgaardstraat in Maaseik hangen voortaan diverse replica’s van schilderwerken van Jan en Hubert Van Eyck. “Helaas gaat het om replica’s, maar het is wel de enige locatie in Europa waar alle werken van de gebroeders Van Eyck samen een expositie vormen”, vertelt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD).

“We hebben gekozen om alle werken die we hadden van de gebroeders Van Eyck samen te brengen op een locatie”, zegt burgemeester Johan Tollenaere. “In het winkelcentrum Kloosterbempden hingen eerder al werken van de gebroeders Van Eyck. Meerdere werken zijn nu overgebracht van het winkelcentrum naar het Minderbroedersklooster. Gelijktijdig hebben we de muren in het klooster opgefrist. Het Minderbroedersklooster is ook het decor voor onze raadszaal. Tegen de wanden hangen 26 replica’s, informatie over de gebroeders Van Eyck en zelfs hun wapenschild. Doelstelling is dat we de raadszaal in de toekomst ook als ontvangstruimte zullen gebruiken bij bepaalde gelegenheden.”

Weetjes
Met de replica’s wil Maaseik de schilders Van Eyck eren die in de periode 1390 in Maaseik werden geboren. “Ook al zijn het reproducties, het is uniek dat alle werken op één locatie tentoongesteld worden”, zegt cultuurfunctionaris Eric Langie. “De werken brengen we voor het publiek op ware grootte. De bezoeker heeft de mogelijkheid bij de schilderwerken diverse weetjes te lezen over de gebroeders van Eyck, de ereburgers van onze stad.”

Lam Gods
Afgelopen maandag vergaderden de gemeenteraadsleden van Maaseik voor de allereerste keer met het Lam Gods van Van Eyck als decor. Het Lam Gods is het meest monumentale schilderwerk dat door Jan en Hubert Van Eyck geschilderd werd. Het beroemde schilderij draagt het jaartal 1432. Deze replica neemt een volledige muur in beslag. De stad heeft niet onmiddellijk de doelstelling van de raadszaal een museum te maken. De replica’s zijn te zien tijdens een gemeenteraadszitting of tijdens een moment dat de zaal als ontvangstruimte dienst doet.

Nieuws van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

De restauratie van het Lam Gods uitgelegd aan het publiek.

Brochure ‘Maaseik spreekt en luistert’ najaar 2023


“Het behoeft geen betoog dat de Maas- en Bosbeekvallei geschiedenis en erfgoed ademen; En samen willen we met een veelheid aan verenigingen en organisaties deze natuurlijk uitdragen naar alle bewoners en erfgoedliefhebbers van deze regio.
Van auteurslezingen, voorleesmomenten, workshops tot cursussen: graag stellen de Musea Maaseik en partners het programma van Maaseik Spreekt (en Luistert) voor.
De naderende koude na- en voorjaarsperiode zal deze keer jong én oud warm maken voor het erfgoed en geschiedenis van onze regio. Anders dan in het verleden is er nu ook ruimte voor activiteiten die zich tot jongeren of kinderen met hun (groot)ouders richten, naast het aanbod voor de volwassen meerwaardezoeker die graag nieuwe horizonten verkent.

Ook nu weer richten de organiserende partners, Musea Maaseik, Bibliotheek Maaseik, Davidsfonds Maaseik, Pater Sangerskring, Utersjank, Van Eyckplatform en Wotraeen welgemeende oproep aan alle inwoners en geschied- en heemkundige actoren in Noordoost-Limburg die een steentje kunnen bijdragen tot de verdieping van de kennis van de regionale geschiedenis, archeologie en gebruiken.

Uw aanspreekpunt zijn de Musea Maaseik (musea@maaseik.be of 0819 290). Alle deelnemende organisaties hopen van harte om u binnenkort op een van de volgende activiteiten te mogen begroeten. Vergeet dus niet om zo vlug de volwassen meerwaardezoeker die mogelijk een plekje te reserveren.” graag nieuwe horizonten verkent.

Jacques Dalemans conservator Musea Maaseik


Klik hier voor de digitale versie.

Opgelet: Vanaf 2024 zullen de activiteiten en lezingen van “Maaseik spreekt en luistert” enkel online terug te vinden zijn viawww.maaseik.be/maaseikspreekt en de websites van de deelnemende verenigingen en organisaties.

Hubert en Jan Van Eyck
zijn ereburgers Maaseik


Het Stadsbestuur van Maaseik honoreerde de Van Eycks als ereburgers. De officiële plechtigheid ging door op 27 juni 2022 en had plaats aan de voet van het standbeeld van de gebroeders op de Markt.
Het Van Eyckplatform, dat hiervoor onvermoeibaar ijverde, feliciteert het stadsbestuur van harte! De Cultuurraad bekrachtigde dit ereburgerschap.

De voorzitter overhandigde het eerste exemplaar de 'Maaseik Consensus, over alles wat u over Van Eyck wilde weten maar niet durfde vragen'. Het werd een bundeling van artikelen over de herkomst van de Van Eycks. Bovendien ontving het stadsbestuur een digitale print van kunstenares Bie Flameng uit Neerpelt. Klik hier voor het fotoalbum van het stadsbestuur en hier voor een fotoalbum van het Van Eyckplatform.
De 'Maaseiker Consensus' (zie afbeelding) is voor € 10 te koop bij Rooske en bij Van Vanckenray op de Bosstraat. Bestellen kan via overschrijving op BE37 9730 0799 2228 (exclusief verzendingskosten) met vermelding 'Consensus'.

Ook de VRT en andere media besteedden aandacht aan het evenement: vrtnws.be/p.11jedXnXG

Gebroeders Van Eyck EREBURGERS van de stad Maaseik. ALLE partijen van de stad Maaseik keuren dit initiatief van het Van Eyckplatform en besluit van de culturele raad goed. De burgemeester gaf samen met schepen Giebens verantwoording. Het Van Eyckplatform bracht een boekje uit over de Van Eycks en Maaseik, met alle informatie. Het stadsbestuur kreeg een mooi schilderij van kunstenaar Bie Flameng.

Fotoalbum reeks 1: https://photos.app.goo.gl/4AyEHygiWvsWQaLg9

Fotoalbum reeks 2: https://photos.app.goo.gl/d5MgANpJsKa6x9N88

PODCAST: Eerste internationale superster, spion en geheime missies: dit is Jan Van Eyck

Mogen we een van de grootste schilders aller tijden een Limburger noemen? Ja. Niet alleen jouw krant beweert dat, gereputeerde experten bevestigen. Neen? Luister dan naar de vierde podcast over de tien grootste Limburgers ooit en overtuig jezelf Jan Bex (HBVL).

Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck (trailer)


Na acht jaar restauratie heeft De Aanbidding van het Lam Gods, een van de grootste meesterwerken in de geschiedenis van de schilderkunst, zijn oorspronkelijke pracht teruggekregen. Gemaakt door Hubert en Jan Van Eyck in 1432, blijft dit monumentale schilderij, het indrukwekkend realisme en de virtuositeit van de gebroeders tot de verbeelding spreken!

Door de coronapandemie zijn de meeste activiteiten voor het Van Eyckjaar 2020 afgelast of verplaatst naar 2021 en 2022.
Klik hier voor een overzicht.

Onderstaande activiteiten zijn op de valreep wel kunnen doorgaan.


Burgemeester Johan Tollenaere in de sociale media ...
"Van Eyck komt meer en meer in beeld in onze stad.
Na de geslaagde “street art” op de grote gevel bij de Carrefour, gingen ook de leerlingen van Beeldende Kunst - Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik aan de slag rond hun voorganger. Het resultaat hiervan kan je nu bewonderen op de glazen toegangscabines van onze parkeergarages.

Sjiek gedaan leerlingen en dank voor begeleiding aan onze leerkrachten Beeldende & Audiovisuele Kunsten Eveline Braeckman en Chris Vosters".

De Jan Van Eyck Trippel heeft de zilveren medaille gewonnen in Lyon! Een klant van brouwmeester Peter Croonenberghs stuurde enkele flesjes op en zie ...


Een dikke proficiat! Hopelijk kunnen alle Van Eyck liefhebbers er weer snel van genieten! 

Maaseikenaar Jan Dewit stapt 'in de voetsporen van Van Eyck'.

Hij vergezelde het Van Eyckplatform Maaseik regelmatig 'IN DE VOETSPROREN VAN VAN EYCK' en maakte daarvan enkele mooie films. Nu bezocht hij de Van Eyck pop-up expo aan het Muntplein van het winkelcentrum Kloosterbempden nr. 5 en maakte twee mooie documentaires.
Deel 1: 
Van Eyck goes graffiti

Deel 2: Van Eyck goes graffiti

Van Eyck in Maaseik - Pop Up tentoonstelling


"Van Eyck-jaar komt op gang in Maaseik"

TVL-MEDIA EN CULTUUR 05/02/2020

Van Eyck goes graffiti


Op enkele plaatsen in het stadscentrum schikderen graffiti kunstenaars grote afbeeldingen van Van Eyck!
Hier is Studio Giftig aan 't werk op een gevel van het oude RTT gebouw aan de Philipslaan.

Lam Gods: De Verlokking van de Werkelijkheid

Het Lam Gods, geschilderd door Jan en Hubert Van Eyck.

Deze uitzending is nog te zien op Canvas tot 4 mei 2021.

In een spectaculaire enscenering nemen gerenommeerde kunsthistorici ons mee naar het hart van de scheppingsdaad.

Een aantal deskundigen ontvingen wij enkele keren in Maaseik en sommigen waren gastsprekers op het Van Eyck Symposium op 7 oktober 2017. Op deze pagina vindt u hun referaten en een fotoreportage van het symposium.

Waarom "Van Eyck goes graffiti" net in Maaseik?


In deze film probeert Jan Dewit als oud-gids van de stad Maaseik op deze vraag een antwoord te geven. Je kunt meegenieten van het ontstaan van dit schitterend kunstwerk dat intussen voltooid is. Als toemaatje krijg je er een interview met de makers bovenop. Dit indrukwekkende stukje street art zet Maaseik andermaal op de kaart.
Veel kijkplezier en kom zelf eens kijken in Maaseik aan de Philipslaan op de parking van de Carrefour.

De tentoonstelling “Van Eyck. Een optische revolutie” werd helaas gesloten: COVID-19. Het MSK en Toerisme Vlaanderen brengen de tentoonstelling alsnog bij u thuis, virtueel en mét audiotour!


Kurt Bosmans van Street Art Festival heeft op Radio 2 en VRTnws ook nog eens onze graffitimuur onder de aandacht gebracht. Positieve promotie voor onze stad.

 

https://radio2.be/luister/select/radio-2-limburg/street-art-in-maaseik-indrukwekkende-ode-aan-jan-van-eyck-op-muur

 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/05/moderne-jan-van-eyck-siert-muur-in-maaseik-het-mocht-wel-eens/

 

© rr

Miguel Angel Belinchón is een Spaanse plastische kunstenaar die in de kunstwereld bekend staat als Belin.

Dit twee graffiti project ontvangt de bezoekers in de Van Eyckstad vanaf de Pater Sangersbrug over de Maas, de meest Noord-Oostelijke toegang tot België!

Foto's: Wim