BELGISCH BIER MET HERGISTING OP FLES


Het begon allemaal in Maaseik, de geboortestad van Jan en Hubert Van Eyck.

In 2012, naar aanleiding van het 150 jarig bestaan van het standbeeld van de gebroeders Van Eyck op de Markt in Maaseik komt Wim Corstjens op het idee een bier te brouwen ter ere van de beroemdste Maaseikenaar …

 

Peter Croonenberghs, brouwmeester, lesgever bierbrouwen aan het cvo Gent, mét roots in Maaseik wordt gecontacteerd, en het idee ontstaat om kruiden te gebruiken die op de wonderbaarlijke tuin van het lam gods geschilderd staan.

Brouwmeester Peter gaat aan de slag met zijn leerlingen, er worden 28 verschillende proefbrouwseltjes van 20 liter gemaakt telkens met hetzelfde basisbier en één ander kruid.

Deze brouwsels werden daarna met de grootste zorg afgewerkt en geproefd.

De beste kruidenbrouwsels werden weerhouden en 5 mengsels gemaakt met verschillende verhoudingen van de oorspronkelijke kruidenbrouwsels.

Ze werden in Maaseik met de grootste geestdrift onthaald … Eéntje werd weerhouden en verder op grote schaal geproduceerd. Een mengsel van 17 kruiden is dan het originele Jan Van Eyck Tripel bier geworden. 

Naar aanleiding van het Jan Van Eyck in Gent jaar 2020 werd het bier en het etiket gerestyled.

Jan Van Eyck’s motto ‘Als Ich Can’ is ook de leidraad bij de productie van het bier.

In het bier zitten intussen 28 kruiden (oa: rozenbloesem, rozenbottel, paardenbloem en wortel, wijnstokblad, engelwortel, sleutelbloem, viooltje, vijgen, geneverbes, eikebast, lievevrouwbedstro, duizendblad, vrouwenmantel, madeliefje, citrus medica, citrus aurantium, bosaardbeiblad, laurier, mirte, dadel, weegbree, zoete kers, granaatappel en boterbloem), in de loop der jaren getest en goed bevonden door de meester en zijn leerlingen …


Jan Van Eyck Tripel wordt geleverd in flesjes van 33 cl, per 24 in een karton.

Flessen van 75 cl en van 1.5 l (magnum) of vaten van 20 l. zijn beschikbaar. Geschenkverpakkingen van flessen en/of glazen worden op vraag samengesteld.

 

Op vraag kunnen er workshops

‘De Meester en zijn leerlingen’ georganiseerd worden. Telkens het bier wordt gebrouwen kan je mee helpen brouwen samen met de meesterbrouwer van het Jan Van Eyck Tripel bier.

 

. Jan Van Eyck Tripel is verkrijgbaar in diverse horeca zaken of via de betere bierhandel.

. Gent: Dranken Geers, www.drankengeers.be

. Maaseik: Drankenhal Corstjens, www.corstjensdranken.be

. Café De Vagant, Kleine Kerkstraat 24, 3680 Maaseik: www.vagant-Maaseik.be/

. Brombeercompagnie bvba, Peter Croonenberghs, Rekelberg 10, 9660 Brakel.

http://janvaneyckbier.be/ en https://www.buitenlustbier.be/jan-van-eyck

Tel. +32 472 255 176, info@brombeercompagnie.eu

. De ontwerpen zijn van Studio Segers.

Jan Van Eyck Tripel: Biercentrale en Drankenhal Corstjens nv Schoorstraat 6 B-3680 Maaseik  Telefoon: 089/75 19 95  of 089/56 40 67 Fax: 089/75 19 96 mail: info@corstjensdranken.be  Openingsuren: Maandag: 9:00u tot 17:00u Dinsdag tot Vrijdag: 9:00u tot 18:00u Zaterdag: 9:00u tot 17:00u / Zondag: gesloten