Het Van Eyckplatform, vtbKultuur, Musea Maaseik, Academie voor Kunsten Maaseik en het Cultuurcentrum Achterolmen verrassen in 2021 en 2022 met leuke initiatieven, laagdrempelig en voor een breed publiek.
Kijk op '2021: Het jaar van de Vlaamse meester' naar wat er allemaal te beleven valt.

Activiteitenkalender Van Eyck 2021-2022

Foto: Wim Corstjens

Foto: Wim Corstjens • Van Eyck in graffiti vanaf vrijdag 2 april 2021 op enkele gevels en glazen trappenhallen in de binnenstad van Maaseik. Kunstwerken geïnspireerd op leven en werk van Van Eyck door gerenommeerde artiesten i.s.m. Street Art Festival en studenten van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik

  Organisator: diensten Cultuur, Jeugd en de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik.

  “Le Pouvoir se mange seul”: Het Lam Gods op ware grootte in de moderne interpretatie van de Congolees-Belgische Vévé ‘Shake’ Mazimpaka (° 1967, Elsene). Zie archief 6 ...

 • Detectivespel: Duikt een verloren werk van Van Eyck op?
  Na een uit de hand gelopen nachtelijke ruzie, vindt de politie een oude koker die een mogelijk spoor vormt naar een onvermoede schat! Benieuwd of er echt sprake is van een authentieke Van Eyck? Een politie-inspecteur neemt je mee op tocht door Maaseik om dit raadsel op te lossen. Dit spel kan je het ganse jaar door reserveren bij Toerisme Maaseik. Prijs: € 60.00 voor groepen van 4-10 personen.

 • Maaseik by night: Zjang van Eyck, einen van bi-j ós?
  Sfeervolle avondwandeling met gids, originele denkpistes, Van Eyck wistjedatjes en projecties….Nadien ben je overtuigd, Zjang is eine van bi-j ós! Elke zaterdagavond van 17-30 tot 18.30 uur (vanaf 7 november 2021) Prijs: € 4.- pp. Vooraf reserveren verplicht bij Toerisme Maaseik.

 • Lezing door historicus prof. Jan Dumolyn (UGent),
  “De gebroeders van Eyck in Limburg: hun oorsprong en beginjaren”.
  Dinsdagavond 5 oktober 2021 om 19.30 u in C.C. Achterolmen, Van Eycklaan 72, Maaseik.  

  Zie Archief 6 ...

 • Kunstwerk: “Interpretatie van het Lam Gods. Permanente expo in het Cafetaria van het woonzorgcentrum ‘de Maaspoorte’, Sionstraat 21, Maaseik.
  De leden van de kunstgroep ‘Ars Eyckensis’ herschilderden het centrale paneel van het Lam Gods. Het werk bestaat uit 24 doeken. Elk fragment weerspiegelt de eigen stijl en interpretatie van de maker. Toch oogt het eindresultaat als een eenheid.
  Elke dag van 14u. tot 17u. Gratis toegang. Geen reservatie vereist.
  Organisatie: Ars Eyckensis,kunstkring, Stad Maaseik en WZC’de Maaspoorte’.


 • In de voetsporen van Van Eyck'. Door de coronapandemie kunnen deze 'zoektochten' voorlopig niet doorgaan maar worden spoedig hervat.

 • De ‘Van Eyck Consensus’, een publicatie voor verschillende doelgroepen.
  Deze ‘consensus’ wil een ‘leeswijzer/kijkwijzer’ zijn voor 'kennis' over de Van Eycks. Wij willen een specifieke versie maken voor verschillende doelgroepen, o.a. voor het basis- en secundair onderwijs. Bovendien wordt er een podcast gemaakt. De voorbereidingen daarvoor zijn gestart door Het Belang Van Limburg. De uitgave is voorzien voor 2022.
  De recente ontwikkelingen en onderzoeken over de ‘herkomst van de gebroeders Van Eyck’ worden belicht alsook de artistieke, technische en (kunst)historische aspecten. De Van Eyck Consensus is gebaseerd op publicaties van gerenommeerde onderzoekers en op publicaties, o.a. van een aantal artikels in het tijdschrift De Maaseikenaar. Enkele artikels kan men downloaden op deze pagina

 • Concert van Aquil’AlterA verplaatst naar zondag 28 augustus 2022.
  De tickets van het uitgestelde concert blijven geldig.

  Van ALS ICH CAN naar het vaste besluit ons niet te laten klein krijgen door dat corona-onding!
  Zo hebben we na zoeken en afwegingen maken een nieuwe datum vastgelegd voor de muziekproductie met Aquil’ AlterA. Dat wordt zondag 28 augustus 2022 om 15.00 uur.

  We hopen dat die datum schikt in uw agenda. Uw tickets of uw reservatie werden omgeboekt naar de nieuwe datum.

  www.jmmaaseik.be

  http://www.aquilaltera.com/Ensemble/

 • 'Harmonie bij de Van Eycks in natuur en muziek', het tweede Van Eycksymposium op zaterdag 5 maart 2022 van 10.30 tot 16 uur in het Auditorium van de Stedelijke Academie voor Kunsten, Boomgaardstraat 10 te Maaseik. 

  In dit tweede Van Eyck Symposium staan het unieke VAN EYCK ORGEL en de BLOEMENPRACHT op het Lam GODS centraal. Prof. Em. Anne van Grevenstein-Kruse is onze zeer gewaardeerde dagvoorzitter. Zij is als restaurator en voormalig adviseur van de Sint-Baafskathedraal nauw betrokken bij het restauratieproject van Het Lam Gods en is lid van de ‘Topstukkenraad’ van de Vlaamse Gemeenschap.

  Het Van Eyck Symposium start al om 9.30 uur met het onthaal en bezoek aan de standhouders. Het Van Eyck Symposium focust op de muziek en de natuur in de tijd van de Van Eycks.
  Organisatie: het Van Eyck Platform i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.
  Synopsis
  De heer Wim Ros geeft toelichting bij de bouw van 15de-eeuwse orgels zoals te zien bij 'de zingende en musicerende engelen' op Het Lam Gods. De heer Paul van den Bremt geeft toelichting over 'De Wonderbaarlijke Tuin' bij de Van Eycks en Jan Bustin, over de rijke florale motieven en technieken bij de Van Eycks. Het minutieus nagebouwde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg wordt ter plaatse bespeeld door de heren Jankees Braaksma en Wim Diepenhorst. Deze replica van het Van Eyckorgel is gebouwd door de heer Winold Van der Putten. Hij heeft een grote passie voor historische orgels en oude stemmingen en beheerst het eeuwenoude ambacht van orgels bouwen.
  Organisatie: het Van Eyck Platform onder auspiciën van het stadsbestuur en i.s.m. Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.

 • Lees meer ...
  Programma en inschrijven voor 1 maart 2022 via dit FORMULIER

Van Eycks vrouwbeeld: vragen en verkenningen. Lezing door José Raets, klinisch psycholoog

op vrijdag 17 juni 2022 om 20.00 uur in de Sint-Gertrudiskerk van Heppeneert.


Heppeneert is, net als Aldeneik, ²veel ouder dan (Maes)Eyck. En stond onder gezag van de machtige zusters van Thorn. Werden die gezien als de opvolgers van de heilige zussen? Zijn daar sporen van te vinden in zijn werk? Wellicht ,maar oppassen met whisfull thinking.

De kerk van Heppeneert (en de tuin) is een ideale plaats voor een lezing. Niet alleen is er nog steeds een eeuwenoud retabel in gebruik als instrument van devotie. Als Maria bedevaartsoord biedt deze heilige plaats een rijk overzicht van vrouwelijke christelijke spiritualiteit. Laat ons de beeldtaal van Van Eyck eens toetsen aan deze eeuwenoude archetypen.

De toegangsprijs van € 10 bevat één gratis consumptie, enkel te gebruiken op 17 juni, na de lezing in het Hepperhuys.

Vooraf inschrijven: HIER

Lees meer ...